Skip to main content

Всичко за глухотата

Помощ! Съмнявам се, че детето не чува! Дали наистина слуха му е намален?

Всичко започва със съмнението. Но това е добре. Означава, че Вие наблюдавате детето си и полагате добри грижи за него. Спокойно! Ето стъпките, които трябва да предприемете. Всичко може да приключи бързо. А ако се установи, че има загуба на слух, ще продължите със стъпки от трета до пета. Знаем, че е нужно много търпение и здрави нерви, но решение има!

Проверка в къщи    Преглед от лекар         Слухопротезиране         Рехабилитация      Детето може всичко            

ПРОВЕРКА НА СЛУХА ВКЪЩИ (икона)

1. Проверка в къщи

За дете до 1-2-годишна възраст обърнете внимание дали е спряло да гука; дали спи дълбоко, когато говорите на висок глас до него; реагира ли на силен шум близо до него; реагира ли на силни звуци, които не очаква.

Имайте предвид, че детето може да не реагира, ако звука му е познат, ако се е заиграло, или пък да реагира само с мигване на очи. Проверете също така дали чува шепота ви, когато не ви вижда. Например, вечер му разкажете приказка в тъмната стая и постепенно намалявайте гласа си до шепот. 

При по-големите деца слуха често намалява постепенно и това маскира положението. Затова вижте дали детето е започнало да заваля говора си; усилва ли звука на телевизора; дали трудно разбира говор в шумна обстановка; боледува ли често от отити; оплаква ли се често от главоболие, световъртеж; често ли ви моли да повторите казаното; дали не чува определени заобикалящи звуци, например птиче чуруликане.

Децата често не могат да обяснят, че не чуват. Вместо това казват: "Не те разбрах" или реагират неадекватно, тоест поведението на детето също може да е признак за намаляване на слуха.

Един бърз тест в домашни условия. Имайте предвид, че детето не трябва да вижда източника на звука дори с периферното си зрение. Внимавайте и със звуковите вибрации, които се носят по въздуха и се усещат от детето:

ПРЕГЛЕД НА СЛУХА ОТ ЛЕКАР (икона)

2. Преглед от лекар

Ако е останало и най-малко съмнение след прегледа в домашни условия, препоръчваме да проверите слуха на детето в болница с добро отделение „Уши, нос, гърло“. Най-голям опит с деца имат във Военно медицинска академия и "Царица Йоанна - ИСУЛ" в София, болница "Тракия" в Стара Загора.

Не се плашете от прегледа. Протича безпроблемно. Каквото и да установи, има решение! Живеем във времето на свръхтехнологиите!

 

Как протича прегледа при лекар?

При дете до 3-4 годинки се правят отоакустични емисии. Това е бърз и безболезнен преглед със същия апарат, който се използва за скрининг на слуха веднага след раждането на бебето. Ако установи загуба на слух, лекарят ще ви насочи към изследване на слуха АБЕР и консултация със слухово-речеви рехабилитатор.

Изследването АБЕР се прави под обща упойка в болнични условия. Следи се на какви честоти реагира слуховия нерв. Резултатът от АБЕР се представя в аудиограма.

На този етап срещата със слухово-речеви рехабилитатор или логопед с опит с деца със слухови нарушения е толкова важна, колкото и аудиограмата. Специалистът ще направи педагогическа оценка и ще отговори на най-важните ви въпроси.

 

Къде да намерите слухово-речеви рехабилитатори?

При нас в Център "Яника" първата среща за запознаване с вашия случай, разговор и даване на насоки е безплатна. Ние имаме над 10-годишен опит специално в работата с деца с увреден слух. 

Друга възможност са държавните регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Това е новото име на ресурсните центрове. Потърсете такъв във вашия град. 

А ето и регистър на ресурсните учители с възможност за търсене по градове. Имайте предвид, че ресурсните учители са общи специалисти за деца със СОП. Попитайте конкретно дали имат опит с деца със слухови нарушения. Добър вариант е логопед с такъв опит, но също го разпитайте конкретно и честно за това. 

Асоциацията на родителите на деца с увреден слух  - АРДУС е организация, към която също можете да се обърнете за съвет, помощ и търсене на специалисти. Имат и онлайн консултации за родители.  

 

Какво показва аудиограмата

Щом имате аудиограма, лекарят вече ви е казал какво показва тя. В случай, че има загуба на слух, първо се успокойте. Никой не е виновен. Нещата просто се случват. Изход има.

Това е една примерна аудиограма. Сивата зона показва областта, в която чуваме човешката реч. Резултатите за дясното ухо са в червено и с „О“, лявото ухо е в синьо и с „Х“. Колкото по-надолу от сивата зона са резултатите, толкова по-голяма е загубата на слуха. На тази аудиограма загубата е средна. Помнете, че аудиограмата показва количество, а не качество. Тя използва цифрова система, за да обозначи колко слух има и при каква честота, но не и качеството на това, което се чува.

Загубата на слух се лекува със слухопротезиране. Това означава, че на детето ще поставят слухов апарат или кохлеарен имплант (КИ). Много от децата с кохлеарни импланти говорят толкова добре, че няма разлика между тях и чуващо дете. Каквото и да става занапред, детето ви има всички шансове да се реализира добре и да живее щастливо.

Слухопротезиране (илюстрация)

3. Слухопротезиране

Този е един от най-трудните етапи. Трябва да вземете решение дали да поставите на детето си слухов апарат или кохлеарен имплант. В световната практика се препоръчва детето да носи слухови апарати в продължение на шест месеца, като през това време интензивно посещава слухово-речеви рехабилитации. В този период специалисти и родители преценяват дали да продължи със слухови апарати или му е необходим кохлеарен имплант. Слухови апарати в България има на фирмите Ототон, Отикон и Видекс

В България често лекари и родители бързо решават да поставят кохлеарен имплант и прескачат препоръчителните шест месеца. Колкото и важно да е да се бърза, дайте си това време за обмисляне и преценка. Само не ходете да леят куршум на детето. Подобни неща никога на никого не са върнали слуха. Гарантирано!  

За да вземете правилно решение за детето си, проучете пълната информация, вижте на кой етап се намирате, срещнете се със специалисти и родители в подобно положение.

Независимо дали ще използвате слухов апарат или кохлеарен имплант, детето трябва да посещава редовно няколко години слухово-речев рехабилитатор. Затова е хубаво още от самото начало да намерите такъв, който ще ви подкрепя, ще работи добре с детето и ще познава развитието му с времето.

 

Разлики между слухов апарат и кохлеарен имплант

За да вземете адекватно решение за вашето дете трябва да се консултирате със специалисти. Тук даваме общи насоки за разликите между средствата, подпомагащи слуха. Повечето родители предпочитат кохлеарния имплант, защото с него се постигат много по-добри резултати. Недостатък при кохлеарния имплант е това, че поставяйки го, се губи всякакъв остатъчен слух, а има риск импланта да не проработи. Специалистите биха могли да препоръчат слухови апарати при наличие на повече остатъчен слух. Понякога родители с увреден слух предпочитат децата им да не бъдат имплантирани, за да останат в общността на глухите хора.

Слухов апарат

Кохлеарен имплант

Заплаща се от Министерство на труда и социалната политика, чрез Дирекция „Социално подпомагане“

 

Заплаща се по Здравна каса

Носи се зад ухото

Външната част се носи зад ухото. Вътрешната част се имплантира под кожата и в кохлеата чрез операция под пълна упойка.

Усилва слуха само в зоната, в която има остатъчен слух.

Предава към мозъка пълната област от честоти и децибели, важни за речта.

Усилва и обработва акустични сигнали (шум, реч, музика) и ги изпраща към ушния канал.

Преобразува акустичните сигнали в електрически и ги изпраща директно на слуховия нерв.

 

Защо кохлеарен имплант

Целта на лечението с кохлеарен имплант е детето да се научи да говори. За тази цел то се нуждае от:

 • Ежедневни възможности да слуша реч и да говори

 • Обучение как да чува с импланта и как да изрича звуковете и думите, тоест слухово-речева рехабилитация.

 

Как работи кохлеарния имплант

Кохлеарният имплант се състои от

 • Външни части

 • Вътрешна част

Външните части се носят зад ухото на главата.

Вътрешната част се имплантират под кожата и в кохлеата. За това е необходима операция.

 

Стъпки в лечението с кохлеарен имплант

 

Предварителна оценка за кого е подходящ кохлеарния имплант

За да получи детето кохлеарен имплант трябва да премине през предварителна оценка. Изискванията за поставяне на кохлеарния имплант са следните:

 • Слуховият нерв на детето трябва да функционира

 • Да няма анатомични малформации на вътрешното ухо

 • Детето трябва да има възможност да посещава рехабилитация

 • Във всекидневния живот трябва да има множество ситуации, които окуражават детето да говори, например когато се облича, играе, пазарува с родителите си.

 • Семейството не се състои само от майка и баща. Дядовците, бабите, чичовците, лелите и приятелите също трябва да подкрепят процеса на рехабилитация.

 • Необходим е човек, който да води детето на рехабилитация. Това най-често е майката, но може да бъде всеки близък.

 

Предварителната оценка се извършва в болнично заведение от екип специалисти. В стъпка 1 сме посочили трите места, на които това може да стане и където се правят операции за кохлеарно имплантиране. Това са ВМА - София, "Царица Йоанна - ИСУЛ" и Болница "Тракия" - Тракийски център по кохлеарна имплантация в Стара Загора.  

Необходимите документи са направление от личен лекар или педиатър. Специалистите в болницата ще направят следните изследвания: отоскопия, отоакустични емисии, игрова аудиограма, ако не е възможна - евокирани потенциали (БеРа), сурдопедагогична оценка, образна диагностика. 

 

Операция за поставяне на кохлеарния имплант

Операцията се извършва под пълна упойка. Детето няма да усети нищо. Косата около ухото се обръсва. Докторът прави разрез зад ухото, който обикновено е малък. Поставя импланта под кожата. След това прави малък отвор и поставя електродите в кохлеата. Проверява дали импланта функционира. Зашива разреза. Прави превръзка на главата. Операцията продължава около два часа. Имплантът остава в главата за цял живот.

Детето остава в болницата приблизително седмица. След около месец раната е зараснала и детето е готово за първите настройки на импланта.
 

Малко ли е детето за операция?

Мозъкът се нуждае от акустични сигнали – шумове, звуци, реч, музика. Така детето се учи да чува. Шансът мозъкът да се научи да чува намалява с времето. Родителите не трябва да чакат! Те трябва да вземат решение какво да правят. Имплантирането на деца под едногодишна възраст е доказало своите резултати. С кохлеарен имплант децата чуват по-лесно, по-добре и в по-голяма степен.
 

Рискове при операцията

Всяка операция крие рискове. По време на интервенцията може да се засегне нерва, който отговаря за движението на лицето, вкуса, равновесието, както и да се нарушат структурите отговарящи за вкуса и равновесието. Може да има проблеми със зарастването на раната. Но докторите имат огромен опит. В света се правят такива операции от 1988 г., а в България от 2005 г.

 

Първите настройки

Първата настройка на процесора се случва в болницата. Той трябва да бъде настроен специално за всяко дете. Прави се с помощта на комптютър. В процеса на рехабилитация редовно се правят настройки. Някои родители предпочитат да водят децата си в чужбина за настройки.

СЛУХОВО-РЕЧЕВА РЕХАБИЛИТАЦИЯ (илюстрация)

4. Рехабилитация

Кохлеарният имплант, както и слуховият апарат, не работят без слухово-речева рехабилитация. Тя се извършва от ресурсните центрове и частни центрове. Единственият частен център, специализиран изключително за работа с деца със слухови нарушения е Център „Яника“. Някои детски градини също имат ресурсно подпомагане. 

Детето с кохлеарен имплант чува, но не знае какво точно чува. За да се научи, е необходимо време и подкрепа. Дори и чуващото дете се нуждае от няколко години, за да проговори. Рехабилитацията трае няколко години и в процеса си сътрудничат различни специалисти.

 • УНГ лекар

 • Аудиолог

 • Слухово-речев рехабилитатор

 • Учител

 • Психолог

 

В Център "Яника" работим с деца от бебешка до тийнеджърска възраст. Предлагаме индивидуална слухово-речева рехабилитация и занимания в група. Гордеем се с две поколения успешно интегрирани ученици.

Съвети за процеса на рехабилитация ще намерите в нашите раздели „Статии“ и „Учебни материали“. Препоръчваме като начало:

Как протича слухово-речевата рехабилитация

Как детето да свикне със слуховия апарат

Програма на работата по групи

 

Помнете, че ежегодно се правят проверки на импланта от УНГ лекар и аудиолог до края на живота!

ДЕТЕТО МОЖЕ ВСИЧКО (илюстрация)

5. Детето може всичко

Детето с кохлеарен имплант може да чува, да говори, да танцува, да кара колело, да плува, да се къпе, да тича. При досег с вода външните части на кохлеарния имплант трябва да се предпазят по начин, указан от производителя. При игра първоначално някои родители придържат външните части с лента за глава.

Много от децата с кохлеарен имплант разбират речта без да гледат човека, който говори. За други това е необходимо. Децата гледат телевизия и използват телефон. Някои се научават да свирят на музикален инструмент.

 

Образователни възможности в България

Ясла и детска градина

Детето може да посещава специализирана детска градина за деца с увреден слух или масова детска градина с подсигурен ресурсен учител. В Образователен център „Яника“ предлагаме групи за деца до 5-годишна възраст, където се извършва интензивна групова рехабилитация. Друга възможност при нас са индивидуалните рехабилитации.

Училище

Детето може да учи в едно от трите специализирани училища в България за деца с увреден слух или да посещава масово училище. Все повече деца се интегрират успешно в масово училище още от първи клас.

В Образователен център „Яника“ предлагаме училищна занималня до 7 клас, в която обясняваме нещата, които децата не са разбрали поради шумната акустична среда в училище и помагаме при писането на домашните.

Работа и кариера

Няма ограничения за избора на професия на децата с увреден слух. В България има дори диджей с увреден слух.

 

Жестомимичен език – за и против

Много от чуващите родители не желаят детето им да „ръкомаха“ и се страхуват, че жестовия език ще забави проговарянето. Това не е така! Двата езика могат да съществуват заедно.

Вижте наша статия по въпроса: https://yanikabg.com/bg/polezna-informatsia/polezen-li-e-zhestoviya-ezik-za-decata

 

Двустранно имплантиране

Много деца носят импланти и на двете си уши. Така те могат да слушат по-спокойно, разбират повече в шумна среда и по-добре се ориентиат от коя посока идва звука.

Ако сте решили детето да има два импланта, времето между поставянето им трябва да е възможно най-кратко. Двустранната имплантация се покрива от НЗОК, и може да бъде извършена като две отделни процедури с максимално кратък период помежду им (под година).
 

Социални придобивки за деца с увреден слух в България

Социалните придобивки се получават предимно след освидетелстване от страна на ТЕЛК. Решението на комисията дава възможност да се ползват различни привилегии: помощ за отглеждане на дете с увреждане в семейството, различни социални програми, двойни детски надбавки, различни интеграционни надбавки, талон за паркиране в синя зона, винетен стикер, данъчни облекчения.

Различни организации с целева група - деца с увреждания също така предоставят ежегодна подкрепа под формата на обучения, специализирани мероприятия, заплащане на разходи за текущи консумативи и ремонти. Това са АРДУС – Асоциацията на родители на деца с увреден слух, Българската Коледа, Фонд „ПРОтегни ръка“.

 

Полезни връзки

Военномедицинска академия

УМБАЛ”Царица Йоана”- ИСУЛ

АРДУС - Асоциация на родителите на деца с увреден слух

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София

 

Учебни помагала и ресурси за деца над 2 годинки на английски език

www.babyhearing.org - Добра информация за родители в ранен етап, след като детето скоро е било диагностицирано със слухова загуба

www.listen-up.org - Информация, дейности, ресурси за подпомагане на слушането. Има и платени ресурси. 

www.fisherprice.com - Подходящи игри и играчки по възрасти

www2.scholastic.com/browse/activities.jsp - от предучилищна възраст до 8 клас. Лесни и забавни дейности, които да правите с вашите деца. 

www.bbc.co.uk/cbeebies - за деца над 4-годишна възраст. Разнообразие от истории и свързани с тях дейности, които можете да изпринтите, игри. 

www.freekidscrafts.com

www.clipartguide.com

 

Учебни помагала и ресурси за тийнейджъри и възрастни

www.readingrockets.org

www.storyphones.co.uk

www.metrolyrics.com

www.manythings.org

Партньори

yanikabg.com